Praktijkonderwijs in de buurt van Rotterdam: alles wat je moet weten

Het praktijkonderwijs is een niveau van het middelbaar onderwijs dat zich richt op jongeren die door verschillende factoren niet in staat zijn om aansluiting te vinden bij het reguliere voortgezet onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld zijn door leerproblemen, motivatieproblemen of een achterstand in de Nederlandse taalvaardigheid. De praktijkscholen bieden onderwijs dat meer praktisch is ingestoken en gericht op het voorbereiden van leerlingen op een beroep. In dit blog lees je alles wat je moet weten over praktijkonderwijs in de buurt van Rotterdam, inclusief antwoorden op veelgestelde vragen.

 

Wat is praktijkonderwijs?

Praktijkonderwijs is een onderwijsniveau dat zich richt op jongeren die niet kunnen instromen in het reguliere voortgezet onderwijs. Het praktijkonderwijs biedt een mix van theoretisch onderwijs en praktijkgerichte training, gericht op het opleiden van leerlingen voor een beroep. Het praktijkonderwijs is een compleet onderwijsprogramma waarbij leerlingen ook de mogelijkheid hebben om door te stromen naar een beroepsopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

 

Waarom kiezen voor praktijkonderwijs?

Jongeren die praktijkonderwijs volgen, hebben vaak leerproblemen, motivatieproblemen of onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal. Praktijkonderwijs biedt een unieke kans voor deze jongeren om zichzelf te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een beroep. Het onderwijs is praktisch ingestoken en richt zich op situaties die relevant zijn voor het dagelijkse leven en de arbeidsmarkt. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld les in horeca, techniek, zorg en welzijn en detailhandel.

 

Waar vind ik praktijkonderwijs in de buurt van Rotterdam?

Er zijn verschillende praktijkscholen in de buurt van Rotterdam. De scholen zijn ingedeeld op basis van regio, zodat leerlingen niet te ver hoeven te reizen om naar school te gaan. Enkele praktijkscholen die in de buurt van Rotterdam zijn gelegen, zijn Praktijkschool De Hef, Praktijkschool De Rijswijk en Praktijkschool Westwijk.

 

Hoe meld ik mij aan voor praktijkonderwijs?

Om je aan te melden voor praktijkonderwijs, dien je contact op te nemen met de school van jouw keuze. De school kan je helpen met het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV), die verstrekt wordt door het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs. De TLV is nodig om toegelaten te worden tot het praktijkonderwijs.

 

Hoe ziet het onderwijsprogramma eruit binnen het praktijkonderwijs?

Praktijkonderwijs biedt een compleet onderwijsprogramma, bestaande uit theoretische vakken als Nederlands, Engels en rekenen, en praktische vakken als techniek, zorg en welzijn en detailhandel. Leerlingen werken aan opdrachten en projecten die gericht zijn op de arbeidsmarkt en leren zo vaardigheden die aansluiten bij hun toekomstige beroep. Daarnaast leren leerlingen ook sociale vaardigheden, zoals samenwerken en communiceren.

 

Als jouw kind niet goed aansluiting kan vinden bij het reguliere voortgezet onderwijs, kan het praktijkonderwijs een uitkomst zijn. Het praktijkonderwijs biedt een mix van theoretische en praktijkgerichte training, gericht op het voorbereiden van leerlingen op een beroep. Er zijn verschillende praktijkscholen in de buurt van Rotterdam, dus er is altijd een school bij jou in de buurt. Meld je aan bij de school van jouw keuze en start met het voorbereiden van jouw kind op een mooie toekomst.

Verken per onderwerp

Ontdek Artikelen
Die Bij Jouw
Voorkeuren Passen